maandag 16 juni 2014

Straatmeubilair

Laatst moesten we tijdens de les foto's van straatmeubilair maken.
We moesten naar buiten gaan en allemaal foto's maken voor op onze site. Samen met Vera, Ilse en Anita ben ik naar buiten gegaan en hebben we foto's gemaakt van de prullenbakken, paaltjes, lantaarnpalen en brievenbussen.





Dans

Ik heb de film Grease gezien. Toen ik in groep 8 zat, hadden we een klassenlied. Dit lied was Greased Lightning van de film Grease natuurlijk. Dus toen we een favoriet dansfilmpje moesten zoeken, wist ik welke ik zou doen. Hieronder heb ik het filmpje gezet.


Workshop toneelspelen

Twee lessen lang hebben we een workshop toneelspelen gehad. Deze lessen kregen we van mevrouw Klaveren zelf.
We deden spelletjes en moesten ook zelf gaan toneelspelen. We deden invalspellen (daar moest je als nieuwkomer het over iets anders hebben), moordennaartje (iemand moest raden wie de moordenaar was), en nog meer.

Workshop modern dansen

Wij hadden ook een workshop modern dansen. We moesten naar FluXus toe hiervoor.
We moesten eerst de 'chachacha' leren. We moesten allemaal een danspartner kiezen.
Een man en een vrouw deden alles voor wat we moesten doen en leerden ons allemaal verschillende dingen. Op die manier deden we met z'n alle dezelfde dans op het einde.

zondag 15 juni 2014

Workshop stijldansen

Dit jaar heeft onze klas een keer een workshop stijldansen gekregen. We kregen deze workshop van Igor.

De eerste 40 minuten gingen we 'rekken en strekken'. De volgende 40 minuten moesten we gaan dansen. Bij dit dansen moesten we heel erg rechtop gaan staan en op onze tenen lopen. Het leek alsof je zweefde over de grond. Naja, als je dit goed deed natuurlijk.

Masterclass Spanje


Samen met Vera, Ilse en Anita had ik mijn masterclass over het land Spanje. We maakten tapas en hielden een spel op het eind. Hieronder staat alles wat we gezegd hebben.
Voor onze presentatie hebben we het cijfer 7 gekregen.


Spanje
Spanje is een groot land. Bij Spanje horen ook de Canarische eilanden, de Spaanse exclaves en de Balearen. Spanje is maar liefst 505.992 km² groot. Spanje bestaat uit 17 regio’s die zijn weergeven in deze kaart, en heeft Madrid als hoofdstad. Spanje heeft een koning als staatshoofd, namelijk Juan Carlos I. In Spanje wordt 's middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta duurt doorgaans van 14.00 tot 17.00 uur, en vervangt de lunchpauze zoals die in de rest van Europa gebruikelijk is. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten. Het is het moment van de dag om te eten en uit te rusten of te slapen.

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd (vooral de vele regionale feestdagen). De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt alleen niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen.

De Spanjaarden kennen een hele boel verschillende soorten dans.
Flamenco: De Flamenco is een dans vol passie, die oorspronkelijk alleen door zigeuners gedanst werd, maar inmiddels wereldberoemd is. De Flamenco is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in het gebied dat ongeveer overeenkomt met de regio Andalusië. Kenmerkend is dat iedere generatie de muziek verrijkt door er nieuwe elementen aan toe te voegen.
Jota Aragonesa: De Jota Aragonesa is een traditionele dans die komt uit Aragón, het noorden van Spanje, en is erg snel. Een paar danst, terwijl ze met de handen boven het hoofd geheven castagnetten tegen elkaar slaan. Deze dans bevat waarschijnlijk Moorse invloeden en is losjes opgedragen aan een Moorse dichter, die in de 12e eeuw uit Valencia werd verbannen.
Paso doble: De paso doble (dubbele stap) is een dansstijl die rond 1920 is ontstaan en oorspronkelijk uit Frankrijk stamt. Later is deze dans verder uitgewerkt in Spanje. Het is een snelle Spaanse dans, die aan de tango doet denken. De passen van de paso doble zijn deels afgeleid uit de Flamenco, maar volgens de techniek is het verkeerd om te veel Flamenco-stijl in deze dans in te brengen. De paso doble is de enige Latin-stijldans waar de man de hoofdrol speelt en blikvanger is. Oorspronkelijk was de paso doble een ballroomdans, maar later is het een Latijns-Amerikaanse dans geworden.

Stierenvechten is een traditie in Spanje waarbij een gevecht plaatsvindt tussen 1 of meerdere mannen en 1 of meerdere stieren. Een stierengevecht wordt niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond.

Bij stierenvechten moeten enkele fasen gevolgd worden:

  • In de ochtend voor het gevecht worden de stieren aan stierenvechters gekoppeld via een loting. 
  • Een stierengevecht staat onder leiding van de president, een lokale politicus of politieagent. Op zijn teken wordt de stier de arena binnen gelaten. De assistenten leiden de stier af met grote capes. Zo krijgt de matador (Degene die de stier moet doden) een indruk van de vechtlust, intelligentie en kracht van de stier.
  • Hierna komen de picadors de arena binnen. Picadors zitten op geblinddoekte en met een zwaar harnas beschermde paarden. De stier wordt uitgedaagd het paard aan te vallen. Zodra de stier het paard aanvalt duwt een picador een lans in de nek van de stier en leunt hier met zijn volle gewicht op. Het doel hiervan is het stoppen van de bloedtoevoer naar de zware nekspier zodat de stier zijn kop niet meer omhoog kan krijgen. Dit maakt het later makkelijker om de stier te doden.
  • Wanneer de stier voldoende verzwakt is, begint de volgende fase. In deze fase probeert de matador of een van zijn assistenten om twee banderilla's in de nek van de stier te steken.
  • Na de banderilla's begint de volgende fase (suerte de matar). De matador begint met het opdragen van de stier aan iemand in het publiek of aan het gehele publiek. Vervolgens zal hij zijn controle over de stier laten zien door deze met zijn muleta, een half-cirkelvormige doek van rode flanel, gedrapeerd om een houten stok, bepaalde bewegingen te laten maken. Hij kan hiermee de sympathie van het publiek winnen of verliezen.

Na ongeveer acht minuten geeft een trompetsignaal aan dat het tijd is voor de laatste fase, het doden van de stier, la hora de la verdad. De matador gebruikt hiervoor een licht gekromd zwaard, de zogenaamde estoque, dat hij tussen de schouderbladen van de stier moet steken. Doet hij dit goed en treft hij de stier in het hart, dan volgt de dood vrijwel onmiddellijk.

De bekende Spaanse keuken bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo. Maar Spanje in spanje word er ook veel vis gegeten, het land is namelijk op een na de grootse consument van vis- en zeedieren. Verder eten ze in de middag vaak een grote maaltijd en in de avond wat kleiners, zoals tapas.

maandag 27 januari 2014

Fotoshop

We moesten in de les foto's fotoshoppen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een man die net een boom in zijn mond wil stoppen (in plaats van een appel, wat het eigenlijk was).
Ik vond het fotoshoppen best lastig, want zonder hulp van Vera zou het niet gelukt zijn.



woensdag 22 januari 2014

Op-art

Op-art is een richting in de schilderkunst van de 20e eeuw die bekend werd in de jaren 1963-1966.
De term is een afkorting van het Engelse begrip optical art. Op-art speelt een spel met verschillende optische illusies.

De werkwijze binnen deze kunststroming ontstond uit de geometrische abstracte kunst. Het word vaak doormiddel van gevoel op muziek getekend. Je kan muziek in beelden zien in je hoofd. Maar sommige mensen zien het in allemaal verschilende kleuren, en dat is op-art.

Op-art is een zeer toegankelijke kunstvorm; ook minder ervaren kunstkijkers worden er direct door aangesproken. De kunstenaars die gerekend worden tot de op-art maakten schilderijen met sterke licht-donker contrasten, vibrerende kleuren, moiré-patronen en composities die tijdens het kijken lijken te gaan bewegen.

Bron: grootste deel wikipedia.

Voorbeelden op-art:







Mijn op-art tekening:



zondag 19 januari 2014

Kunstbeschouwing

Ik heb ervoor gekozen om mijn kunstbeschouwing over het schilderij: Het Melkmeisje, te doen.
Hieronder staat de foto van het schilderij:



Over het schilderij:
Olieverf op doek, h 45,5cm × b 41cm

Op het schilderij zie je een vrouw, die zorgvuldig melk in een kom aan het gieten is.
Op het tafeltje staat verder nog wat brood en een kan. Het is heel huishoudelijke sfeer.
Volgensmij is deze vrouw een dienstmeid.


De schilder
De schilder van dit schilderij heette Johannes Vermeer.
Hij was een beroemde Nederlandse schilder uit de 17e eeuw.
Hij is lange tijd onbekend gebleven, zijn kleine aantal van 34 schilderijen werd toen aan andere schilders toegeschreven. Pas in de jaren ’70 werden de schilderijen officieel erkend als ‘Vermeer’.
Hij is in 1632 geboren en was mogelijk een leerling van de schilder Carel Fabritius.
Het Melkmeisje heeft hij rond 1658 geschilderd
.
Hij is overleden op 15 december 1675.


Vorm
Zijn er overeenkomsten tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid?

Ja, er wordt een normaal meisje afgebeeld, dat een huishoudelijk taakje doet.

Is het kunstwerk twee- of driedimensionaal?
Tweedimensionaal

Waarmee is het tweedimensionale kunstwerk gemaakt?
Verf en doek



Welke beeldende middelen heeft de maker gebruikt? Zeg iets over de volgende zaken: - Licht (soort en richting): Hier is gebruik van gemaakt. Er is een raam aan de linkerkant geschilderd, je ziet het licht wat door het raam komt op de rechtermuur vallen.
Net onder het raam is het donker, omdat daar geen licht op schijnd.
- Kleur: Polychroom, er zijn verschillende kleuren te zien, bijvoorbeeld blauw, geel en rood. - Perspectiefwerking, dieptesuggestie, of de ruimte die een werk in beslag neemt: Het is een schilderij, met het perspectief van vooraf. Door alle verschillende schaduwen is er diepte gecreeërd. - Zijn de hoofdbestanddelen van het kunstwerk organisch/geometrisch, enkelvoudig/samengesteld, met duidelijke/vage contouren? De hoofdbestanddelen van dit kunstwerk zijn organisch, het is samengesteld; er staan veel verschillende dingen op dit kunstwerk (mens, tafel, kleding, etc.) - Huid of textuur: Het is waarschijnlijk wel een beetje ruw, omdat er met de kwast is gesmeerd en nog meer, waardoor het niet helemaal glad is.


Vertel hoe de maker de bovenstaande middelen heeft gestructureerd.Het is een asymmetrisch beeld, want als je het kunstwerk vanaf het midden spiegelt heb niet meer hetzelfde beeld.
En het is een diagonale compositie.



Hoe kun je deze compositie karakteriseren?
Dynamisch, want ze beweegt. Ze verricht een handeling: melk schenken.


Inhoud
Waar gaat het kunstwerk volgens jou over?

Over hoe het dagelijks leven eruit ziet.


Levert de titel eventueel een aanwijzing voor je interpretatie?
Titel: Het melkmeisje. Ja dus, want het gaat over iets wat het melkmeisje doet.


Waarom denk jij dat de kunstenaar dit werk heeft gemaakt?

Om gewoon te laten zien hoe het dagelijks leven van een melkmeisje te laten zien.


Wil hij zijn mening of een bepaald idee overbrengen?

Nee, dat denk ik niet.

Functie
Wat is volgens jou de functie van het kunstwerk?
Decoratie, het lijkt mij dat het gewoon een rustig schilderij is, waar je niet de hele tijd door word afgeleid. Meer op de achtergrond.


Is het kunstwerk voor dezelfde plek of gelegenheid gemaakt als dat je het nu ziet? Zo nee, waar was het dan in eerste instantie voor gemaakt? Is de oorspronkelijke functie nog gelijk aan die van nu?
Ja, ik denk het wel. Het lijkt me dat het vroeger en nu gewoon bedoeld is om op te hangen (en mee te pronken).

woensdag 15 januari 2014

Gotiek


Informatie Gotiek:

Gotiek is de benaming voor een stijl in de Europese middeleeuwse kunst van ca. 1150 tot ca. 1500.
 


De term gotiek werd oorspronkelijk gebruikt door 15de-eeuwse humanisten om een bepaald type middeleeuws schrift tegenover het ‘Romeinse’ schrift aan te duiden.
Tussen de Romaanse en de gotische architectuur waren toch een paar belangrijke verschillen op het niveau van bouw: de gotische kathedraalbouwers probeerden hun kerken een ogenschijnlijk zwakke structuur te geven, zodat het een wonder zou lijken dat zij overeind bleven; zij construeerden bogen die lijken te zweven en volledig geperforeerde torens, enorm hoge ramen en overkappingen zonder de ondersteuning van muren.


Bron: scholieren.com

Met school met ik 14 december naar Keulen geweest, daar was een Dom en die komt ook uit de gotiek:



Tekening gotiek:We moesten een draak of een raam tekenen in de gotische stijl. Ik heb voor een draak gekozen:

Barok


Informatie over Barok

De Barok duurde van 1600 tot 1750.
Tegenover de vormschoonheid en het genieten van het leven in de renaissance staat in de Barok veel ernst, veel zwaarwichtigheid en veel melancholie.

De term barok wordt enerzijds gebruikt voor de architectuur en beeldende kunst tussen ca. 1600 en 1750, anderzijds om een stijl weer te geven, namelijk de dominerende stijl uit de zojuist genoemde periode. (De term is afgeleid van het Spaanse barocco, een misvormde parel).
 
De schilderkunst in de barok kenmerkt zich door de donkere volle kleuren, wazige kleurovergangen en de diagonale lijn die overheerst.
 

De beeldhouwwerken zijn heel sierlijk gemaakt.

Je ziet nu veel actie en emotie in de kunst. De mensen werden niet statisch op een schilderij afgebeeld.

Bron: wikipedia




Over de tekening van barok:

We moesten een tekening maken in de barok-stijl.
Ik had een tekening gekozen van een koe, alleen ik heb hem niet helemaal afgekregen en ik kon geen plaatje op het internet van dit schilderij vinden.











Engel / Bengel

In de klas kregen we de opdracht om een engel of een bengel te maken.
Ik werkte samen met Lisa, en we besloten om een engel te maken:


maandag 6 januari 2014

4e (laatste) fotografie-opdracht + selfie


Als laatste opdracht moesten we in het kunstcentrum een schilderij zoeken dat je aansprak of gewoon mooi vond.
Ik heb: na zonsondergang van Marcel Schellekens gekozen.


Dit schilderij moesten we namaken als foto waar je zelf op moest staan (in mijn geval was dat niet zo moeilijk)  :



Later in het jaar was er een tentoonstelling. Tijdens deze tentoonstelling werden allemaal verschillende foto's laten zien die waren opgehangen. Ik ben samen met Ilse gegaan. We zagen veel mensen die kenden, en dat was erg leuk :). Als we een selfie zouden maken, zouden we 1 punt extra krijgen voor ons fotografieproject. Dus hier is de selfie!