zondag 15 juni 2014

Masterclass Spanje


Samen met Vera, Ilse en Anita had ik mijn masterclass over het land Spanje. We maakten tapas en hielden een spel op het eind. Hieronder staat alles wat we gezegd hebben.
Voor onze presentatie hebben we het cijfer 7 gekregen.


Spanje
Spanje is een groot land. Bij Spanje horen ook de Canarische eilanden, de Spaanse exclaves en de Balearen. Spanje is maar liefst 505.992 km² groot. Spanje bestaat uit 17 regio’s die zijn weergeven in deze kaart, en heeft Madrid als hoofdstad. Spanje heeft een koning als staatshoofd, namelijk Juan Carlos I. In Spanje wordt 's middags siësta gehouden, vooral in de zomer. De siësta duurt doorgaans van 14.00 tot 17.00 uur, en vervangt de lunchpauze zoals die in de rest van Europa gebruikelijk is. Tijdens de siësta zijn veel winkels gesloten. Het is het moment van de dag om te eten en uit te rusten of te slapen.

Spanje heeft een relatief groot aantal feestdagen waarvan sommige uitbundig worden gevierd (vooral de vele regionale feestdagen). De nationale feestdagen zijn niet meer dan vrije dagen. Dit geldt alleen niet voor de Semana Santa, de heilige week rondom Pasen.

De Spanjaarden kennen een hele boel verschillende soorten dans.
Flamenco: De Flamenco is een dans vol passie, die oorspronkelijk alleen door zigeuners gedanst werd, maar inmiddels wereldberoemd is. De Flamenco is gedurende de tweede helft van de 19e eeuw ontstaan in het gebied dat ongeveer overeenkomt met de regio Andalusië. Kenmerkend is dat iedere generatie de muziek verrijkt door er nieuwe elementen aan toe te voegen.
Jota Aragonesa: De Jota Aragonesa is een traditionele dans die komt uit Aragón, het noorden van Spanje, en is erg snel. Een paar danst, terwijl ze met de handen boven het hoofd geheven castagnetten tegen elkaar slaan. Deze dans bevat waarschijnlijk Moorse invloeden en is losjes opgedragen aan een Moorse dichter, die in de 12e eeuw uit Valencia werd verbannen.
Paso doble: De paso doble (dubbele stap) is een dansstijl die rond 1920 is ontstaan en oorspronkelijk uit Frankrijk stamt. Later is deze dans verder uitgewerkt in Spanje. Het is een snelle Spaanse dans, die aan de tango doet denken. De passen van de paso doble zijn deels afgeleid uit de Flamenco, maar volgens de techniek is het verkeerd om te veel Flamenco-stijl in deze dans in te brengen. De paso doble is de enige Latin-stijldans waar de man de hoofdrol speelt en blikvanger is. Oorspronkelijk was de paso doble een ballroomdans, maar later is het een Latijns-Amerikaanse dans geworden.

Stierenvechten is een traditie in Spanje waarbij een gevecht plaatsvindt tussen 1 of meerdere mannen en 1 of meerdere stieren. Een stierengevecht wordt niet gezien als een sport, maar heeft voor hen het karakter van een artistieke uitvoering waarbij de menselijke (vooral mannelijke) superioriteit over het dier en de dood wordt getoond.

Bij stierenvechten moeten enkele fasen gevolgd worden:

  • In de ochtend voor het gevecht worden de stieren aan stierenvechters gekoppeld via een loting. 
  • Een stierengevecht staat onder leiding van de president, een lokale politicus of politieagent. Op zijn teken wordt de stier de arena binnen gelaten. De assistenten leiden de stier af met grote capes. Zo krijgt de matador (Degene die de stier moet doden) een indruk van de vechtlust, intelligentie en kracht van de stier.
  • Hierna komen de picadors de arena binnen. Picadors zitten op geblinddoekte en met een zwaar harnas beschermde paarden. De stier wordt uitgedaagd het paard aan te vallen. Zodra de stier het paard aanvalt duwt een picador een lans in de nek van de stier en leunt hier met zijn volle gewicht op. Het doel hiervan is het stoppen van de bloedtoevoer naar de zware nekspier zodat de stier zijn kop niet meer omhoog kan krijgen. Dit maakt het later makkelijker om de stier te doden.
  • Wanneer de stier voldoende verzwakt is, begint de volgende fase. In deze fase probeert de matador of een van zijn assistenten om twee banderilla's in de nek van de stier te steken.
  • Na de banderilla's begint de volgende fase (suerte de matar). De matador begint met het opdragen van de stier aan iemand in het publiek of aan het gehele publiek. Vervolgens zal hij zijn controle over de stier laten zien door deze met zijn muleta, een half-cirkelvormige doek van rode flanel, gedrapeerd om een houten stok, bepaalde bewegingen te laten maken. Hij kan hiermee de sympathie van het publiek winnen of verliezen.

Na ongeveer acht minuten geeft een trompetsignaal aan dat het tijd is voor de laatste fase, het doden van de stier, la hora de la verdad. De matador gebruikt hiervoor een licht gekromd zwaard, de zogenaamde estoque, dat hij tussen de schouderbladen van de stier moet steken. Doet hij dit goed en treft hij de stier in het hart, dan volgt de dood vrijwel onmiddellijk.

De bekende Spaanse keuken bestaat meestal uit niet veel meer dan paella, tortilla, tapas zoals patatas bravas en een aantal worsten zoals chorizo. Maar Spanje in spanje word er ook veel vis gegeten, het land is namelijk op een na de grootse consument van vis- en zeedieren. Verder eten ze in de middag vaak een grote maaltijd en in de avond wat kleiners, zoals tapas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten